Program innowacji pedagogicznej – „Zdrowa kuchnia małych pierwszaków.”
AUTOR – Małgorzata Kruk
Ogólna charakterystyka innowacji
Głównym celem innowacji jest przyswojenie przez uczniów wiadomości i umiejętności dotyczących zaplanowania, przygotowania i spożywania posiłków. W czasie zajęć dzieci nauczą się jak komponować zdrowe i smaczne przetwory owocowe, warzywne, poznają piramidę żywienia a szczególnie owoce i warzywa, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Program, który stworzyłam uświadomi dzieciom, że same mogą decydować czy chcą jeść zdrowo oraz przekonają się, iż przygotowywanie potraw jest łatwe i sprawia przyjemność.
Zastosowałam różne formy i metody pracy po to, aby zajęcia były ciekawe. W programie ujęta jest też zasada indywidualizacji, każdy uczeń może liczyć na pomoc nauczyciela.
Innowacja przewiduje cykl 7 spotkań kulinarnych. Zajęcia te przeznaczone będą na przygotowanie, wykonanie potrawy, zjedzenie i posprzątanie. Podczas zajęć uczniowie będą poznawali też tradycje związane z niektórymi potrawami, ich pochodzenie. Podczas realizowania zajęć kulinarnych uczniowie będą mieli możliwość wspólnego przygotowania i spożywania posiłku. Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwalają dzieciom zdobywać nowe doświadczenia kulinarne.
Cele programu:
- kształtowania czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych;
- rozwijania zainteresowań i umiejętności kulinarnych;
- zapoznanie dzieci z piramidą żywienia;
- kształtowanie u dzieci świadomości odnośnie zagrożeń wywołanych niezdrowym stylem odżywiania się;
- zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych;
- planowanie i organizacja przygotowywania posiłków;
- dobór odpowiednich przyrządów i narzędzi kuchennych potrzebnych do przygotowania posiłku;
- kształtowanie umiejętności czytania ze zrozumieniem poprzez prawidłowe odczytywanie informacji zawartych w przepisach kulinarnych;
- kształtowanie umiejętności współdziałania w zespole;
- dbanie o ład i porządek w miejscu pracy;
- nauka kulturalnego zachowania się przy stole.