Tutaj powinien być opis

Innowacja pedagogiczna - ZDROWA KUCHNIA MAŁYCH PIERWSZAKÓW

W tym roku szkolnym uczniowie klasy I przystąpili do innowacji ZDROWA KUCHNIA MAŁYCH PIERWSZAKÓW.

Oto kilka informacji na temat INNOWACJI autorstwa nauczycielki klasy I Małgorzaty Kruk.

Głównym celem innowacji było przyswojenie przez uczniów wiadomości i umiejętności dotyczących zaplanowania, przygotowania i spożywania posiłków. W czasie zajęć dzieci uczyły się jak komponować zdrowe i smaczne przetwory owocowe, warzywne, poznały piramidę żywienia a szczególnie owoce i warzywa, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Program, który stworzyłam uświadamiał dzieciom, że same mogą decydować czy chcą jeść zdrowo oraz przekonali się, iż przygotowywanie potraw jest łatwe i sprawia przyjemność.

Zastosowałam różne formy i metody pracy po to, aby zajęcia były ciekawe. W programie ujęta jest była zasada indywidualizacji, każdy uczeń mógł liczyć na pomoc nauczyciela.

Innowacja miała cykl 7 spotkań kulinarnych. Zajęcia te przeznaczone były na przygotowanie, wykonanie potrawy, zjedzenie i posprzątanie.

Podczas zajęć uczniowie poznawali także tradycje związane z niektórymi potrawami, ich pochodzenie.

Podczas realizowania zajęć kulinarnych uczniowie  mieli możliwość wspólnego przygotowania i  spożywania posiłku.

Prowadzone w atrakcyjny sposób zajęcia pozwalały dzieciom zdobywać nowe doświadczenia kulinarne.