
Kreatywne warsztaty kulinarne
,,Kolorowe kanapki”
10 czerwca 2019r. grupa dzieci świetlicowych w ramach kontynuacji innowacji pedagogicznej ponownie podjęła wyzwanie kulinarne. Szkolni kucharze mieli przygotować kolorowe i zdrowe kanapki. Dzieci przyniosły potrzebne produkty. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy, wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieciom najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin.
,,Owocowe szaszłyki”
16 czerwca br. dzieci klas młodszych uczestniczyły w zajęciach kulinarnych w ramach innowacji pedagogicznej. Tym razem podczas warsztatów samodzielnie przygotowywały zdrową przekąskę – owocowe szaszłyki. Na początku dzieci umyły ręce i poznały zasady przygotowania witaminowych smakołyków. Dzieci poradziły sobie wyśmienicie i miały ogromną frajdę wykonując to zadanie! Potem nakładały pokrojone owoce na patyczki. Na końcu dumne z własnoręcznie przygotowanego posiłku, mogły go… zjeść! Uczniom bardzo smakowała własnoręcznie wykonana potrawa. Przygotowanie szaszłyków dało dzieciom wiele satysfakcji i radości.